Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria

NA ŚCIANCE

Spotykamy się pod ścianką wspinaczkową czy skałą aby pomóc osobom niepełnosprawnym w realizacji ich pasji i tym samym wzmocnić ich motywację w kierunku wychodzenia z izolacji. Ponieważ człowiek dotknięty autyzmem nie ma naturalnej potrzeby integracji i kontaktowania się z ludźmi, niezbędny jest klucz aby wniknąć – choć na chwilę – do jego wewnętrznego zamkniętego świata.

na sciankach

Wspólna pasja staje się doskonałym narzędziem, ponieważ daje nam szansę otrzymania „zaproszenia” bez konieczności „wyważania drzwi”. Wspinaczka jest w tym przypadku formą społecznej rehabilitacji, dając możliwość dokonania takiej przemiany w osobowości młodego człowieka by zauważył ludzi wokół siebie i poczuł naturalny ludzki odruch bycia w grupie społecznej. Aktywność o takim charakterze, z uwagi na specyficzny warsztat, stymuluje umiejętność nawiązywania i odwzajemniania zachowań integracyjnych przez bezpośredni kontakt - aby się wspinać, niezbędny jest przecież partner. Celem równorzędnym jest praca nad samoakceptacją i adekwatną samooceną.
Wspólna wspinaczka pełnosprawnych młodych ludzi i ich autystycznych kolegów jest również jednym ze sposobów na zatrzymanie fali izolacji społecznej powodowane ksenofobią, zarozumiałością i brakiem wiedzy - tworzącym lęki i uczucie nieakceptacji z powodu myślenia stereotypami. Podczas wspinaczki zacierają się różnice wynikające z niepełnosprawności - liczą się tylko pasja i zaangażowanie.
Warsztaty wspinaczkowe dla osób z autyzmem i ich rodzin były pierwszym projektem realizowanym przez naszą Fundację i odbyły się w już czerwcu 2009 roku. Wielkim ich sukcesem było podjęcie wyzwania przez rodziców i samodzielnego asekurowania swoich dzieci, podczas rodzinnych wypraw na ściankę.