FUNDACJA FIONA

Centrum Integracji i Aktywizacji

CIiA, czyli nasze fundacyjne Centrum Integracji i Aktywizacji utraciło stałą siedzibę w Poznaniu. Pozostała jednak misja oraz grupa związanych z CIiA młodych ludzi, więc aktualnie realizujemy zróżnicowane zajęcia dedykowane młodzieży i dorosłym ze spektrum autyzmu, korzystając z gościnności Przyjaciół. Mamy nadzieję, że już wkrótce reaktywujemy nasze zajęcia w nowym CIiA. Nasze aktualne działania w ramach CIiA:

ROZTAŃCZONE PONIEDZIAŁKI

Cykliczny projekt, dedykowany młodzieży o różnym poziomie sprawności. Razem odkrywamy tajniki ruchu tanecznego – eksperymentujemy, poznajemy podstawowe kroki i figury taneczne, pobudzamy naszą ekspresję. Cotygodniowe spotkania pomagają nie tylko poczuć się lepiej we własnym ciele, ale również zrozumieć zasady jakimi rządzi się parkiet.

PONIEDZIAŁKI - 17:30-18:30 - Prowadząca: Karina Przech

EXTRA WTORKI

Spotkania dedykowane młodym ludziom na progu dorosłości i samodzielności, którzy w bezpiecznej i przyjaznej przestrzeni chcieliby porozmawiać o ważnych dla nich sprawach… Spotkania realizowane są według ścisłego kalendarza, naprzemiennie z treningami bowlinowymi.

WTORKI (wg. kalendarza spotkań) - 17:30-18:30 - Prowadząca: Joanna Trybus

SZALONE KULE „NIEWYAUTOWANI”

Nasza fundacyjna drużyna bowlingowa działa od 10 listopada 2009, pod autorską nazwą SZALONE KULE „NIEWYAUTOWANI”. Grupę tworzą młodzi ludzie w spektrum, którzy spotykają się na treningach, aktualnie realizowanych w MK Bowling w Poznaniu.

WTORKI (wg. kalendarza treningów) - 17:00-18:30 - Prowadzący: Przemek Janiak

GRY, PRZYGRYWKI i ROZGRYWKI

Spotkania odbywają się w każdy CZWARTEK i są otwarte dla wszystkich pasjonatów planszówek, miłośników gry na gitarze oraz amatorskich zmagań aktorskich. Pamiętajcie – nie dzieli nas wiek czy poziom sprawności, ponieważ łączy nas wspólna zabawa.

CZWARTKI 17:00-18:30 - Prowadząca: Anna Janiak

WYRÓŻNJA

Cykliczne sobotnie spotkania nastolatków w spektrum. To okazja do kształtowania samoświadomości oraz poznania i zrozumienia potrzeb i motywacji innych ludzi. Rozmawiamy o emocjach, potrzebach i naszych reakcjach. Odnajdujemy to co nas łączy, ale staramy się również zrozumieć to, co nas różni. Razem poszukujemy rozwiązań i strategii, które nas wspierają i jednocześnie służą nam w relacjach innymi ludźmi.

SOBOTY- 10:30-12:00 - Prowadzące: Anna Janiak i Mirosława Kanar

DOROSŁOŚĆ W SPEKTRUM

Spotkania dla dorosłych. Ważne sa dla nas łączące nas potrzeby, wyzwania i trudności… czasami łączą nas również doświadczenia. Jednak najważniejsze jest to, że mamy ogromną potrzebę spotkania się z ludźmi, którzy nie oceniają, są gotowi wysłuchać, przedyskutować coś, przedstawić własną perspektywę… a czasami tylko pobyć razem.

SOBOTY- 12:00-13:00 - Prowadząca: Anna Janiak

GRUPA RODZICE RODZICOM

Grupa RR, czyli samopomocowa grupa dla rodziców realizuje swoje cykliczne spotkania w CIiA, co drugi piątek w godzinach wieczornych. W ramach zajęć odbywają się pogadanki i warsztaty o tematyce odpowiadającej na potrzeby uczestników. Niezwykle ważne jest również wzajemne wsparcie rodziców i opiekunów oraz wymiana doświadczeń – bezcenny bank informacji o tym, jak radzić sobie z codziennymi wyzwaniami.

PIĄTKI (wg. kalendarza spotkań) - 18:00-20:00 - Prowadząca: Anna Janiak

Więcej informacji na temat spotkań i aktywności KONTAKT