Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria

TATERNISKO

Pomysł obozu zimowego zrodził się pod wpływem letnich rozmów z rodzicami i uczestnikami obozu wspinaczkowego. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że ten zimowy okres to wielka niewykorzystana czasoprzestrzeń, którą koniecznie należy zagospodarować.Przyjęliśmy wyzwanie i przygotowaliśmy projekt imprezy dedykowanej dzieciom i młodzieży z autyzmem, z różnych stron Polski i w różnym wieku, jako punkt wyjścia przyjmując hasło wspólnej zabawy aktywizującej do integracji i nabywania nowych umiejętności społecznych.

taternisko

W programie TATERNISKA proponujemy nie tylko wycieczki po Tatrzańskim Parku Narodowym: urokliwymi dolinami - Kościeliską i Chochołowską, nad Morskie Oko, do Murowańca czy wjazd kolejką na Kasprowy Wierch - wszystkie pod profesjonalną opieką przewodnika. Korzystając z zimowej aury, zapraszamy do udziału w zabawach ruchowych na śniegu, grach sprawnościowych, przeciąganiu liny i niezwykle emocjonujących wyścigach zaprzęgów saneczkowych. Dodatkowymi atrakcjami obozu mogą być również: prawdziwy góralski kulig - sanie, konie, dzwonki, ognisko z kiełbaskami, wspólnym śpiewaniem i powrót przy blasku pochodni, pobyt w Aqua Parku oraz tradycyjne spacery po Krupówkach.
Wieczorami proponujemy zajęcia w grupach. Młodzież wraz z wolontariuszami realizuje program zabaw aktywizujących: wykonujemy prace plastyczne z wykorzystaniem glinki rzeźbiarskiej i farb, rysujemy, gramy w rzutki, gry planszowe i wykorzystując wielki ekran i rzutnik - bawimy się na całego. Drugą grupę stanowią rodzice, którzy pod opieką terapeuty realizują program warsztatowy, którego celem jest nie tylko wzajemna wymiana doświadczeń między rodzicami oraz szukanie odpowiedzi na wiele bardzo trudnych pytań, dotyczących codziennego życia z dzieckiem z problemami w adaptacji społecznej.