Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria

PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS - WOLONTARIAT

Od pierwszych dni istnienia Fundacji wspierają nas wolontariusze, bez których nie moglibyśmy pomóc tym, dla których największa potrzebą jest bycie RAZEM.

wolontariat

Dobro ofiarowane innym zawsze do nas wraca - możesz się o tym przekonać zostając wolontariuszem Fundacji FIONA. Wolontariat jest to bezpłatne, dobrowolne, świadome działanie na rzecz innych, które wykracza poza więzi rodzinne, koleżeńskie czy przyjacielskie. Różne są powody zaangażowania osób poświęcających dobrowolnie swój czas, ale zawsze wiąże się to z uświadomioną potrzebą "dzielenia się sobą z innymi".
Taka bezinteresowna pomoc świadczy o człowieku - o jego wrażliwości i społecznej dojrzałości.

Kto może zostać wolontariuszem? ZGŁOSZENIE WOLONTARIUSZA
Wystarczy, że spełniasz dwa z poniższych warunków:
- ukończyłeś 16 lat
- jesteś zainteresowany pomaganiem innym a są Ci bliskie idee naszej Fundacji
- jesteś osobą aktywną, lubisz ruch, uprawiasz sport - niekoniecznie wspinaczkowy
- masz zacięcie artystyczne, jesteś animatorem warsztatów kulturowych
- dodatkowym atutem będzie Twoje doświadczenie w kontaktach z osobami z autyzmem lub inną niepełnosprawnością

Zapraszamy do wszechstronnej współpracy:
- udziału w projektach pod hasłem RAZEM
- udziału w obozach i zimowiskach jako członek kadry lub opiekun
- pomocy przy organizowaniu imprez i happeningów integracyjnych
- udziału w wyjściach na spacery, do kin, teatrów…
- opiece podczas wyjazdów na pikniki, wycieczki
- indywidualnej pomocy osobie z autyzmem
(np. pomoc w dojeździe na zajęcia terapeutyczne)

Wszystkim wolontariuszom oferujemy udział w warsztatach i szkoleniach uzupełniających ich wiedzę oraz podnoszących kompetencje niezbędne do właściwego prowadzenia konkretnych zajęć.

POZNAŃSKI WOLONTARIUSZ ROKU 2014
PRZEMEK JANIAK - LAUREAT W KATEGORII INDYWIDUALNEJ :)

Laureatem konkursu Poznański Wolontariusz Roku 2014 w kategorii indywidualnej decyzją Kapituły został w tym roku Przemek Janiak - wolontariusz FIONY do szpiku kości :) Jest nam tym bardziej miło, że to już drugie wyróżnienie naszych wolontariuszy w tym konkursie. FIONA wolontariatem stoi! Cieszcie się razem z nami :)

POZNAŃSKI WOLONTARIUSZ ROKU 2012
...dla wspinaczy Fundacji FIONA :)

Mam ogromną przyjemność oficjalnie poinformować wszystkich przyjaciół i sympatyków Fundacji FIONA, że nasza drużyna wspinaczkowa: Karolina, Kakasia, Krystian, Łukasz, Przemek i Yorgi została uhonorowana tytułem Poznański Wolontariusz Roku 2012, w kategorii sportowej.

Szczegóły na stronie URZĘDU MIASTA

...

Tekst alternatywny

MŁODZIEŻOWY LIDER WOLONTORIATU 2010

Jesteśmy niezwykle dumni, ponieważ w gronie laureatów konkursu na "Młodziezowego Lidera Wolontariatu" znalazł się wolontariusz naszej Fundacji - Jerzy.

lider

Konkurs został rozpisany w związku z trwającym Europejskim Rokiem Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym oraz z zaplanowanym na rok 2011 – Europejskim Rokiem Wolontariatu Propagującego Aktywność Obywatelską. Rozdanie nagród odbyło się podczas konferencji zorganizowanej przez Punkt Informacyjny Europe Direct – Poznań wraz z Fundacją Centrum Aktywności Twórczej oraz Eurodesk Leszno, w siedzibie Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu, 22 listopada 2010.
Konferencja oraz towarzyszące jej warsztaty, zrealizowane zostały pod wspólnym hasłem: „Buduj mosty zamiast murów - przyczyń się do walki z wykluczeniem społecznym” (materiał filmowy oraz PREZENTACJA LAUREATÓW na stronie Organizatora).
Intencją Organizatorów konkursu było wyłonienie młodych ludzi, którzy pracują na rzecz innych, w tym szczególnie osób ubogich lub wykluczonych społecznie. Chcieli pokazać innym młodym ludziom, że można i że warto być wolontariuszem, dlatego poszukiwali osób, które mogłyby stać się wzorem dla rówieśników, które inspirowałyby ich do działania, udowadniały swoim przykładem, że fajne i możliwe jest robienie czegoś dla innych. Na konkurs wpłynęły zgłoszenia z terenu całej Polski.
Komisja oceniająca wyłoniła trzech równorzędnych laureatów uhonorowanych głównymi nagrodami oraz dwóch - nagrodami specjalnymi.

Nagrody główne:
Marta Ganszczyk - Ośrodek Pomocy Społecznej (Kościan)
Jerzy Janiak - Fundacja FIONA, Stowarzyszenie Pro-FUTURO (Poznań)
Magdalena Zarębczan - Stowarzyszenie „LIDER” (Uzarzewo)

Nagrody specjalne:
Ralf Wieczorek- Stowarzyszenie „Promyk Nadziei” (Ostrów Wlkp.)
Michał Misiorek - Fundacja „Mam marzenie” (oddział Opole)

Gratulujemy wszystkim zwycięzcom – ich sylwetki oraz działalność, prezentowane podczas konferencji, wzbudzają wielki szacunek i mogą stanowić przykład dla nas wszystkich.
Organizatorzy podsumowali nadesłane zgłoszenia następująco: „Poziom działalności wolontarystycznej, jaką prezentowali uczestnicy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Wniosek jest jeden - wiek nie idzie w parze z poziomem dokonań. To niewiarygodne jak aktywni, pełni poświęcenia i pasji są młodzi ludzie.”