Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria Galeria

W SKAŁACH

Obozy rehabilitacyjno-wspinaczkowe dają wspaniałą możliwość zakosztowania wspinaczki w plenerze: dotknięcia skały i rozkoszowania się pięknem otaczającej przyrody.

w skalach

W trakcie obozów regularnie odbywają się zajęcia wspinaczkowe. Aktywny udział w zajęciach wyzwala w uczestnikach wiele emocji - pokazuje świat i ludzi z nieznanej dotąd perspektywy, pozwala poznać a często przekroczyć granice własnych możliwości. Hartuje i uodparnia na trudy i niewygody, oswaja z uczuciem zmęczenia, głodu i pragnienia - w ten sposób uczy umiejętności odroczenia spełnienia własnych potrzeb, której nabycie w warunkach domowych jest często bardzo trudne lub niemożliwe.
Ten rodzaj treningu wydaje się szczególnie wartościowy, ponieważ wiąże się z przyzwoleniem ze strony uczestnika zajęć na poniesienie pewnych osobistych kosztów i niewygody. Łączy w sobie takie elementy jak współpraca, ale i konieczność podejmowania samodzielnych decyzji, przyczynia się do wzrostu samoakceptacji i wspiera proces odzyskiwania zaufania do innych. Wzmacnia upór w dążeniu do celu, ukazując jednocześnie konsekwencje określonego działania.
Możliwość organizowania obozów wspinaczkowych dla młodzieży z autyzmem była bezpośrednią przyczyną podjęcia ostatecznej decyzji o powołaniu do życia Fundacji. W skałach Rudawskiego Parku Krajobrazowego doświadczyliśmy po raz pierwszy, czym jest wspinaczka z osobami niepełnosprawnymi, złapaliśmy bakcyla... od tego wszystko się zaczęło.